Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.
Sådan skifter du en sprunget sikring, læs vores 5 enkle trin eller ring 72192222 for råd, akut elektriker døgnvagt København og Nordsjælland

Sprunget sikring? Sådan skifter du en sprunget sikring 5 enkle trin

Hvis du selv vil prøve at skifte en sprunget sikring i en gammel eltavle, skal du bruge:

 1. Sund fornuft
 2. Sikringer af samme ampere som dem du har i din el-tavle
 

Trin 1: Sluk for alle apparater i din bolig
Før du forsøger at selv skifte en sprunget sikring, er det en god idé at slukke for alle de elektriske apparater i dit hjem, inklusive dit lys og din el-kedel. Hvis du ikke gør dette, så risikerer du at din nye sikring springer igen og igen, hvis den sprunget sikringer en udskiftet til en ny i din gamle eltavle og strømmen er slået til igen, men fejlen ikke er rettet op på.

Trin 2: Sørg for, at dit HFI eller HPFI relæ er slået fra
Din eltavles skal automatisk skifte til “slukket” tilstand, når en sikring sprunget. Det er HFI og HPFI relæets opgave.  Hvis HFI eller HFPI relæet ikke er slået fra, kontakt en autoriseret elektriker, i Danmark er det et lovkrav, at have et velfungerende HFI relæ eller HPFI relæ i sin el-tavle. Du er velkommen at ringe til os på 72 19 22 22.

Trin 3: Undersøg sikringerne som find sprunget sikring
Skubbe ud sikringsholderne én efter én for at undersøge og afgøre, hvilken sikring som sprunget. Det burde være ret nemt at se, da sikringen ville fysisk gået i stykker eller brændt igennem.

Trin 4: Udskift sprunget sikring
Brug lidt kræfter til at løsne holderen og fjern en som er en sprunget sikring. Du skal udskifte denne til en ny sikring med samme strømstyrke eller ampere. Noget højere ampere, så vil sikringen ikke være i stand til at udføre sit beskyttelse arbejde optimalt. Dette kan derfor resultere i en elektrisk brand.

Placer den nye sikring af samme ampere som den sprunget sikring (hvor du har fjernet den gamle sikring som er sprunget.) 

Trin 5: Indsæt sikringsholderen igen
Sæt derefter holderen med den nyligt monterede sikring af samme ampere (strømstyrke) som den sprunget sikring, tilbage i din el-tavle. Du kan derefter tænde for hovedafbryderen og slå til dit HFI eller HPFI relæ igen. Krydser fingre for dit el-tavle og el-anlæg nu fungerer. Hvis sikringen springer igen og igen, er der sandsynligvis noget der kortslutter, eller at du har et defekt elektrisk apparat.

Hvad skal du gøre, hvis du har en ny eltavle med automatiske sikringer?

Moderne eltavler er udrustet med gruppeafbrydere og kaldt automatsikringer, som er små afbrydere, og de er langt mere ligetil at bruge. De indeholder masser af mini-udkoblingskontakter, og når der er en fejl, vil kontakten for det berørte el-anlæg simpelthen flytte til en anden position i stedet for at springe, du skal forhåbentligt komme fri fra en sprunget sikring en gang imellem, når du har en ny el-tavle. Det eneste, du skal gøre for at rette op på problemer med strømmen, er at tage stikket ud af dine apparater, tænde for tripkontakten igen og kontrollere, at el-anlægget fungerer igen.

Skifte sprunget sikring selv eller lade en elektriker overtage opgaven?

Hvis du ikke selv er sikker på at skifte en sprunget sikring eller er bekymret over defekte ledninger, er det bedst at kontakte en autoriseret elektriker. Du kan f.eks. kontakte os hvis du bor i København eller på Nordsjælland, vi vil være i stand til at udføre reparationerne på dine vegne og sikre, at alt er sikkert.

Du er meget velkommen til at kontakte os! Vi ser frem til at høre fra dig!

BEMÆRK: Vi Samarbejder med en elektriker i København, så hvis vi er optaget så vil du blive viderestillet til Københavns Elektriker, derfor så at du er garanteret hjælp, 365 dage om året. 

Her kan du finde en sprunget sikring - den er i beholderen placeret på el-tavlen
Her kan du finde en sprunget sikring - den er i beholderen placeret på el-tavlen

Kommentarer

Kommentarer

4 reaktioner

 1. Tak! For en god og nem skift sprunget sikring guide, det var første gang jeg skulle prøve at skifte en sikring selv i en gamle el-tavle. Heldigvis ikke så kompliceret som man skulle kunne tro, takke for guiden og tak Google for at jeg fandt hertil.

  1. Hej Anna

   Tusind tak for din kommentar! Godt at det lykkedes, du er varmt velkommen til at kontakte os, hvis du får brug for en elektriker. 🙂

   Venligst Nicolai, Elektriker hos Ny Eltavle

 2. Mange tak for denne lille og gode samt brugbare trin for trin guide. Det lykkedes mig faktisk at skrifte en sprunget sikring.

  1. Hehe perfekt, det er faktisk ikke så svært og tager max 5 minutter at skifte en sprunget sikring. Tak for din kommentar!
   Hvis du en anden dag får brug for en elektriker, uanset om det handler om din el-tavle eller en anden el-installation, så er du velkommen til at kontakt os.

   Venlige hilsner / Ny Eltavle

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Picture of Nicolai

Nicolai

Elektriker og eltavle specialist, også i udskiftning af el-tavle

Artikler

Udvide el-tavle samt udvidelse af en elinstallation Ring 72192222 for mere info eller anmod om tilbud på udvidelse af el-tavle

Hvad er en hovedsikring?

En hovedsikring påvirker både, hvor meget strøm du kan tage ud af elselskab, og hvor

Cookies & Vigtig Info

Autorisations krævande opgaver indenfor el-området går midlertidigt gennem tredje part, da vi ikke er autoriserede for tiden. læs her for mere info, samt information omkring cookies, persondatapolitik og handelsbetingelser.